Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на екосистемата от крафт пивоварни и природното разнообразие са добра предпоставка за създаването на уникален за България стил бира, но за това ще е нужна и промяна в идеята на българите за качествена бира. Навлизането на чешки и австрийски пивовари в края на 19 век има роля за развитието на индустрията в България - това съвпада с ръст на популярността на лагер стила по света и това е причина този вид бира да е толкова предпочитан в страната. Това разказа Петър Георгиев, сертифициран зитолог, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Има потенциал за български стил бира, тъй като имаме много интересна флора и екосистема. От 2016 г. се появиха много пивоварни с интересни произведения и хора, които споделят любовта си за бирата. Когато се развива такава екосистема все повече хора искат да оставят своя отпечатък. Едно от нещата, които аз правя, е в насоката на бира от спонтанна ферментация - може да се използват дрожди от въздуха, които да дадат живот на бирата, както и културите, които се използват в киселото мляко.", обясни гостът.

Според Георгиев трябва да се промени потребителската нагласа в страната спрямо качествената бира.

"Не можем да очакваме бира с качествени съставки да струва един или два лева... Трудът на пивоварите и съставките, които се слагат вътре, променят всичко, както се вижда от крафт бирите у нас. Ако е направена с качествени съставки, може да се конкурира с бирите от САЩ и Европа."

Няма особена конкуренция между крафт и големите пивовари в страната, но малките производители са особено уязвими на повишените цени на суровините и тока през последните месеци, което може да доведе до проблеми при предлагането на конкурентна цена.

Основните бирени стилове в света са лагер, ейл и бирата на спонтанна ферментация, разказа Георгиев. Появяват се и нови стилове като New England IPA, и се възраждат стари, които се губят в процеса на промяна на технологиите.

Като нови тенденции при крафт бирата Георгиев отличи отлежаването на бира в бъчви, използвани за вино и дори ракия, и засилващото се присъствие на безалкохолната бира.

Какви са най-добрите бири в света и може ли България да развие свой собствен стил бира може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

14

Роко Скиавоне

преди 1 година

Живях 10 години в Чехия и Дания,разликата между нашата бира и тяхната е все едно ,*** пиете две различни питиета.В българия затриха хмела и оттам бирата няма вкус набкъскана със спирт и консерванти.Изпиваш една бира и човека казва ,,абе нещо главата ми се врътна ще ходя да лягам''.Последно имаше хубава бира когато Астика беше към Хасково,имаше малки бутилки със златист етикет и големи със сребърен нонтова беле повече от 15 години.В момента добра бита е Сан Мигел която се ородава в Билла

13

баба мара

преди 1 година

дрожди от въздуха от кои въздух този от софия и големите градове лии кисело мляко от кое мляко това с много вода ли и колко да струва 5 левакато начало хаиде пиите си я тази бира и наздраве

12

Гадняр

преди 1 година

Големите пивоварни опипват почвата за продажба на жива бира от няколко години. Все още никой не се е решил да пусне масова бира с трайност една седмица, но случи ли се повечето "крафтъри" ще дадат фира.