Снимка: БГНЕС
През декември 2020 г. започна изплащане на помощи в размер на 20% от оборота за бизнеси, които са преустановили или ограничили дейността си по време на пандемията. Миналия месец НАП са започнали да изпращат покани за възстановяване на суми, заедно с лихвите, съобщи Нова тв.
 
От бизнеса смятат, че помощите са по-скоро кредит, а от приходната агенция поясниха, че техните действия са плод на непредставени отчети за употреба на средствата от страна на 66 фирми. 
 
"Интересното е, че само фаза 2 остава непроверена от НАП. Възмутително е, ако НАП е изплатила повече пари поради своя грешка, начинът е доброволно плащане от страна на фирмите, в никакъв случай не трябва да се начисляват лихви. Не е коректно да се мисли, че сме излъгали държавата. Казусът е крайно неприятен", сподели Алибегов.
 
Според Ричард Алибегов всички фирми, получили средства, трябва да представят отчет как са изразходени. 
 
"Възмути ме това, че НАП извършва проверка. Изпратихме им всички документи, които обаче агенцията вече имаше. Близо 60 дни те проверяваха информацията, след това допустимите бяха одобрени. Фирмите, които не са изпратили отчет, най-вероятно са във фаза 4, защото, за да се стигне дотук, трябва да са преминати другите фази", обясни той. 
 
И подчерта още, че във фаза 2 е било необходимо само съгласие за проверка на оборота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase