Какви отговори крие човешкият геном по отношение на човешките заболявания? 
 
"Има много тестове, които могат да се направят и да ни покажат какво предстои, като за някои хора това е страшно, но за други не е. Напротив. Те биха искали да знаят, за да се предпазят", посочи акушер-гинекологът и специалист по генетични изследвания д-р Димитър Георгиев за ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Генетиката навлезе здраво в медицината и в педиатрията. Всяко 12-о дете се ражда с някакъв дефектен ген, който може да се прояви, но може и да не се прояви в живота му. Може би ще се прояви в живота на неговото дете", допълни д-р Димитър Георгиев. 
 
"В момента в целия свят е възприет така нареченият метаболитен скрининг, който представлява взимане на кръв след раждането на детето и изследване на болести, по които може да се направи нещо веднага. Тези генетичните изследвания след раждане откриват много болести - такива, при които не може да се открие лечение, но може да се намали страданието на детето и да се забави заболяването", коментира той. 
 
Д-р Георгиев обясни, че муковисцидозата може да е смъртоносна веднага след раждането. Има други, които носят дефектния ген в себе си и се проявява на по-късен етап. 
 
"Определено пандемията доведе до по-голям тласък в генетиката, защото заради огромните изследвания, които се правят по света, бяха структурирани и оборудвани много модерни лаборатории и когато Ковид изчезне, те ще се ползват", заключи специалистът.  
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase