Снимка: БГНЕС
На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Известно е, че 10%-20% от случаите на рак са вследствие на вируси.
 
"Много от средствата за лечение ни станаха познати покрай Ковид - моноклоналните антитела. С тях биха могли да бъдат разпознати някои ракови клетки, по чиято повърхност има молекули, които им позволяват да оцеляват и да се разпространяват. Моноклоналните антитела могат да атакуват такива молекули", посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
В края на миналия век са били одобрени първите моноклонални антитела. 
 
"Много малка част от вирусите биха могли да доведат до раково заболяване - човешкият папиломен вирус, хепатит Б и хепатит Ц, както и още няколко вируса. Далеч не всички хора, инфектирани с тези вируси, се разболяват от рак. Ако бъдат направени профилактични ваксини срещу тези вируси, рязко намалява рискът от усложнение и ракови заболявания. Ковид-19 няма отношение в случая", обясни проф. Александрова.
 
Работи се и над терапевтични ваксини за хора, които вече са развили раково заболяване. 
 
"Раковите клетки са уникални манипулатори, които непрекъснато се променят и много добре се приспособяват в човешкия организъм. Оцеляват най-агресивните клетки. Имат много начини, по които бягат от нашата имунна система. Човешкият организъм се бори с враг от променени собствени клетки", посочи вирусологът от БАН.
 
На въпрос дали Омикрон хремата е опасна вирусологът от БАН отговори:
 
"Всяка хрема би могла да създаде доста дискомфорт на човек. Впечатли ме публикация в Nature, която открехва вратата за произхода на Омикрон. Разчетени са напълно 7,5 млн. генома, но това е много малка част. Напълно е възможно някои от мутациите да не са били забелязани. Втората хипотеза е с хората с имунни дефицити. Третата - може това да се е случило в животинския свят. Коронавирусът има къде да се скрие в животинския свят и ще се връща отново и отново."
 
"Поставянето на бустерна доза доста помага. Защитата от хоспитализация се качва над 90%, подчерта вирусологът", за пореден път изтъкна вирусологът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase