Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде заповед за обявяване на нова защитена територия – природна забележителност „Башовишки печ“. Тя се намира в землищата на село Орешец и село Бела, община Димово, както и село Гранитово, община Белоградчик, област Видин.

Природна забележителност „Башовишки печ“ се обявява с цел опазване на спелеоложки обект на неживата природа с естествен подземен карстов извор, водни галерии, палеонтоложки находки, местообитаниe на прилепи и ендемична безгръбначна фауна, съобщиха от МОСВ.

Пещерата е една от най-дългите в България и е с характерните за водните пещери образувания. В нея са открити фосилни останки от пещерни животни.

Освен естественото подземно образувание, защитената територия включва и наземна част с площ от над 3 декара, в която се намира входът на пещерата.

В природната забележителност е забранено унищожаването, повреждането и изнасянето на елементи от пещерната структура, включително камъни, седименти и пещерни образувания, както и палеонтоложки или археологически находки. Не са разрешени и дейности, които могат да доведат до обезпокояване или унищожаване на пещерни животни, както и внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове.

Коментари Напиши коментар

10

Златко

преди 4 месеца

Горкото Министерство на околните среди и водите! Досега по-некадърен човек от Борислав Сандов не е бил министър!

9

Анонимен

преди 5 месеца

Няма по-нагли и безкрупулни от продажните дб - нямат един ден стаж, само с грантове живеят!

8

Анонимен

преди 5 месеца

От ДБ ли е е ясен , между другото голяма част от правителството са свързани с Америка за България