Снимка: БГНЕС

Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството, на което е обсъдена стратегията ни по кризата в Украйна.

Още по темата
Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване, реално българско военно лидерство.

За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин, и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Приоритизираме оттук нататък да фокусираме точно в тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, каза премиерът. Ще се използват всички възможности конфликтът между Москва и Киев да бъде решен по дипломатически път.

Военният министър Стефан Янев посочи, че днес е обсъдено заедно с дипломатическите усилия България да развива собствения си отбранителен потенциал - батальонна бойна група от български войски под българско командване, което да бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и търсене на начин как дефицитите да бъдат компенсирани в нашите планове за модернизация и превъоръжаване, каза Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че от началото на декември българската държава последователно отстоява на всички дипломатически формати възможността за намиране на дипломатическо решение на проблема между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще, подчерта тя.

По думите й е много важно дипломатическото говорене да бъде подкрепено с необходимите отбранителни способности, което ще докаже и че сме коректен предвидим съюзник на НАТО.
 

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 7 месеца

Партньорство е когато е равен със равен , а когато е обратно то е стойка Партер наяздени един върху друг !!!!

133

Анонимен

преди 7 месеца

Кои способности?С тия които са на заплата и пенсия едновременно няколко години с тях ли?

132

Щирлиц

преди 7 месеца

Накъде ще ги развивате тези способности,наляво или надясно?