Снимка: Pixabay
"Случаите на агресия между деца се проявяват, когато безсилието вземе превес", обясни в ефира на Нова тв психологът Ина Антонова. 
 
Според нея дефицитът на внимание от родителите и прекаленото време пред смартфоните и гледането на филми с насилие водят до случаите на агресия.
 
"Това е поколение, израснало пред смартфоните, за да не ни пречи да сме на работа, за да не ни пречи да сме свободни. Поколение, израснало пред телевизорите и гледало насилие. Тези провокации в съзнанието на децата водят до тези проявления, които днес се опитваме да коментираме като негативни", посочи психологът.
 
По думите на Антонова превенцията на подобни прояви се състои в поведението на родителите. Именно те трябва да обръщат повече внимание на децата си.
 
"Повече от родителите са притиснати от обстоятелствата и повечето деца точно от това поколение абсолютно по никакъв начин не са видели достатъчно внимание, за да бъдат разбрани. Тези деца не могат да осъзнаят достатъчно ясно, че това, което гледат във филмите - не работи в реалния живот", коментира тя.
 
Според психолога санкциите при подрастващите имат известна стойност, но отбеляза, че е по-удачно децата да се предпазят от идеята да стигат до подобна агресия.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 месеца

Защото в семействата си са били или са настоящи жертви на агресия отстрана на родителите си, които няма как да им обяснят, че боят не е средство за разрешаване на проблемите. Да им покажат смислените неща в живота, понеже самите им родители са с много лошо възпитание и от поколението, системно опростачвано от Шоуто на Слави....защото дори БНТ изобилства от филми с насилие, да не говорим за интернет пространството! Просто вече никой не споменава думата "морал"!

19

Щирлиц

преди 3 месеца

Защото децата са правени по времето на евро.Г..ейййския преход.

18

Анонимен

преди 3 месеца

А това он лайн обучение думи нямам, децата се чудят какво да правят