Видео в социалните мрежи шокира с кадри за побой над момиче в столичен мол. Защо продължава да расте агресията между деца?
 
"Не можем да кажем, че това се случва, защото учениците са онлайн. Това се случва, защото обществото ни е обхванато от духовна простота. Ценностите са размити и почти не съществуват. Правото на достойнство, което отсрещният трябва да има и ние да му го даваме и да го уважаваме, вече започва осезаемо да липсва в младия човек, което е плашещо", коментира психологът Калин Гайтанджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той каза още, че като общество не уважаваме живота. 
 
"30 години назад хората, които ни управляваха имаха нихилистично отношение към живота на човека. Те не зачитаха самите те правилата и ги тъпчеха. Това нещо вече се вижда. Страшното е, че става епидемия от насилие. Насилието вече е норма. Не се бият скрити някъде, правят го демонстративно и това явно им носи удовлетворение. Вместо да им носи удовлетворение да създават. Това е плашещото", изтъкна психологът.
 
"Свидетели сме на един изключително грозен, неприятен и опасен инцидент. Родителите на пострадалото момиче имат възможност по закон да сезират правоохранителните органи със съответен сигнал, жалба по своето местоживеене. Достатъчно ясно и красноречиво е самото съдържание на клипчето и това, че на вас медиите то е станало вече известно на обществеността, което е законен повод за образуване на досъдебно производство, което най-вероятно се е случило от страна на прокуратурата", обясни адвокат Димитър Марковски. 
 
Той подчерта, че трябва да се търси наказателна отговорност. 
 
"Наказанието и страхът не могат да бъдат превенция. Те могат да бъдат част от някакви превантивни мерки. Превенцията, която работи, е да имаме отношение към живота. Да не сме нихилистични към нас самите и към човека отсреща. В затвора точно наблюдавах нито един от хората, които бяха вътре, не извършваше престъпление с идеята, че ще бъде заловен. Наказанието не ги плашеше преди да се сблъскат с него", подчерта Гайтанджиев. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 месеца

Нали това искахте ?

29

СМЕХ...

преди 3 месеца

Ами , то ... простотията , пиянството и чалгата ....до това водят...

28

Т.Шак

преди 3 месеца

"Блажени са нищите духом, защото тяхно е царството небесно"