Снимка: БГНЕС

БНБ предупреждава банките за риск при заемите. Високата кредитна активност при жилищните заеми на фона на повишение на цените на жилищата и засилена конкуренция между кредитните институции налага специално внимание по отношение на рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, пише в периодичното издание на БНБ “Банките в България”.

При неблагоприятни промени в икономическите условия и рязко нарастване на лихвите е възможно да се влоши способността на домакинствата да обслужват кредитите си. Затова е важно политиката на банките да е съобразена с вероятността за влошаване на финансовото състояние на домакинствата при негативни промени в икономическата среда, посочват от БНБ.

Същевременно управителят на БНБ Димитър Радев дава отлична оценка за състоянието на банките в своя статия за бюлетина на Асоциацията на банките в България. “Българските банки не само не бяха отслабени по време на пандемията, но влизат в 2022 г. с показатели по-добри или в най-лошия случай съвместими с показателите в началото на пандемията.

Брутният размер на необслужваните кредити намалява, а печалбата се доближи до исторически високите си равнища от 2019 г.”, посочва Димитър Радев, цитиран от "Труд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase