"Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците. Оттам идва и недоверието във ваксините." Това мнение сподели политологът проф. Росен Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Доверието на институции в България се счупи изцяло и дълбочинно по време на кризата през 1986 г. в Чернобил. Когато дори моето поколение, марширувайки под радиационния дъжд на 1 май, бе усмихнато и махаше на другаря Тодор Живков. Информацията бе скрита и оттам нататък се правят исторически изследвания кой какво е прикривал и как е манипулирал", припомни той.
 
"Ние би трябвало да се доверяваме на науката, но това означава да се доверяваме на официалните говорители – на институционализираната комуникация. Ние не се доверяваме, но има опасност те да са прави за нещо, да не ги послушаме и оттам нещата да станат като лавина – неуправляеми", предупреди проф. Стоянов.
 
"Темите, свързани с хляба и здравето, са най-разбираемите, най-болезнените и най-близките до нас. Затова често политиците спекулират именно с тях, а не с щастието, стандарта на живот, образованието. Хлябът и здравето. Това жонглиране с тези теми може на мислещите хора да даде представа за етиката и морала на онези, които ни управляват – докъде ги използват за собствена облага в такива ситуации и докъде се опитват коректно да ни дадат информация и съответно правото на личен избор", обясни той.
 
Политологът смята, че ако сегашното правителство наложи задължителна ваксинация, ще падне от власт.
 
"Правителството и без това се държи на магия, там са много политически субекти, обединени в четири коалиционни партньора, които не са единни по въпроса. Категорично се съмнявам, че ще направят тази грешка. Просто ще паднат от власт", смята проф. Стоянов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

87

помнещ

преди 3 месеца

Алоуууу,другарю уж който помнел "социализма"!Не знам къде си бил 1986 година,но аз лично си произвеждах зеленчуците тогава!!! И да ме извиняваш,ама ЦК на БКП тогава каза за аварията в Чернобил,е не същият ден,но на следващият!Сметнали са явно колко време е нужно,на радиоактивният облак,да стигне до България! Аз с унижение гледах как марулята и доматите си пораснаха и узряха изсъхвайки на корените си!-:(Що лъжеш бре? Всички знаехме И НЕ КОНСУМИРАХМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ ТОГАВА!!-:((( Продажник и лицемер!-:(

86

Анонимен

преди 3 месеца

ами както каза българинът от Македония , децата на удбашите ни тормозят и тука децата на комунистите продължават да управляват Христо Иванов със сменената фамилия Бойкикиев децата наъ БКП лидери пребоядисани , на ДС агенти

85

Анонимен

преди 3 месеца

не е добър соц режим , ама това в което сме сега е по.лошо и е същото с ваксините. Не сме били гладни , особено в годините преди разпада на соца 70-80 г ,нямаше такива репресии , както след 44 когато са налагали режима, 2 вида салам и тн да , но какво като сега има 200 гмо по добре лие . Имаше липса на свобода, не можеше да си изкажеш мнението,каквото определи партията същото усещане имам и сега с тези ваксини , каквото каже ЕС