Снимка: архив, БГНЕС

От днес влиза в сила изискване, съгласно което децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров Covid сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова от 14 януари.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за Covid-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.
 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 месеца

Интересно как с ПСР за Делта ловят Омикрон дето е само болно гърло.

11

Анонимен

преди 3 месеца

Някой иска да си продаде залежалите ПСР.Хора спрете да се тествате един месец с ПСР и шоуто ще е страхотно.

10

Шизофрения

преди 3 месеца

PCR доказано не показва и доказва нищо,ама нали е скъп и се продължава к.ретенията на пландемията с пълна сила