Снимка: Pixabay
През 2019 г. са изършени над 400 нападенията срещу медици в спешните отделения на страната. Българският лекарски съюз да поиска да се завиши минималното наказание за такъв тип престъпления с две години. Според адвоката Пламен Таушанов инкриминирането на нападенията над медици не е довело до резултат.
 
"Проблемът е в това, че не са създадени предпоставки, за да може да се търси наказателна отговорност", посочи адвокатът пред Нова тв и уточни, че кадрите, заснети в кабинета на лекаря в Ново село, не могат да се използват в съда.
Още по темата
 
Той припомни, че ситуацията с нападенията над лекарите не е нещо ново. Според Таушанов, когато е искана промяна в закона през 2020 г., топката се е прехвърляла.
 
"За 400-те случая през 2019 г. прокуратурата казва, че при тях има само няколко досъдебни производства, които не са приключили. Тоест, няма основание - няма проблем. Което е несериозно. Без прокуратурата, няма как да се повдигнат обвинения", категоричен е адвокатът.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Когато почнем да виждаме осъдени лекари за грешки и безхаберие,тогава може и да спре насилието над тях.

16

Надя

преди 1 година

До АнонименА,моя татко влезе на крака и в пълно съзнание заради една много скъпа пътека ............виеше от болка и след две седмици почина .А ,убиеца му беше лекар на Годината .....

15

Ром'с

преди 1 година

А има ли наказание към просташко поведение на лекар, щото много от тях се държат арогантно, надменно, предизвикатклно... Аз против побоя над лекарите -търговците на лечение, но понякога могат да доведат нормален човек към неадекатвтни решения.. и