Днес отбелязваме Атанасовден. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството.

Според народното поверие двамата светци са братя. Но на някои места се среща и вариант майстор-калфа. Свети Атанасий е светецът-покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният св. Атанас го облича, за да дойде зимата. Неслучайно е измислена поговорката: "Атанас гялди и яз гилди".

На 18 януари имен ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Настя, Таньо, Живко, Живка, Тина и производните им.

Свети Атанасий е духовен наследник на свети Антоний. Св. Атанасий е роден в бедно християнско семейство, още от малък се увлича по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър. След като завършва своето образование, св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 г. младият Атанасий е произведен в свещенически сан – дякон. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в малоазийския град Никея през 325 г. Една година след това историческо събитие св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Вече като архиепископ той се противопоставя на Арий и неговото учение.

Самите противници на официалната ортодоксална църква, чийто представител е св. Атанасий, свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма. Те виждат в лицето на архиепископ Атанасий един върл противник, поради това постоянно плетат интриги по негов адрес. Това оказва влияние върху благоразположението на императора. Той от своя страна на няколко пъти го изпраща на заточение.

В годините, в които прочутия свещеник е в изгнание, той се отдава не само на евангелска проповед, но и на житиеписание. Пише житие, посветено на неговия духовен предшественик св. Антоний. След поредното си завръщане здравето на Атанасий се влошава и той умира на 18.І.376 г. на 76-годишна възраст.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 месеца

Сбъркан ви е календарът. Според природата идва застудяване, значи идва Ивановден. След Атанасовден е топло и едни предприемчиви особи продават зимните си кожуси.

5

Край тихия бял Дунав

преди 3 месеца

В някои райони по брега на Дунава се разказва за ежегодното потегляне на ромите катунари, които в миналото са зимувал по бреговете на Бяло море, а напролет тръгвали на север и стигали чак до Дунав. Щом дойдел Атанасовден, те казвали "Танас гилди (тръгва) и ние гилди." И след този ден се отправяли на север.

4

Селянин

преди 3 месеца

В някои села вярват, че на днешния ден св. Атанас се качва на някой планински връх и започва да крещи силно, за да подплаши зимата и тя да си тръгне. Другаде пък се разказва, че днес св. Атанас облича копринена риза и отива да доведе лятото. Нали знаете, че допреди малко повече от половин век спазваният у нас църковен календар се е различавал от днешния с 13 дена и тогава Атанасовден е бил но 31 януари? Веднага след него е започвал Малък Сечко (февруари) и се счита, че зимата вече е "хлабава".