България е сред страните с най-висока годишна инфлация в Европейския съюз. 
 
"Инфлацията я изчисляваме за нацията - цялото потребление на всички потребители в България. Всеки от нас си има обаче индивидуален индекс на потреблението, в зависимост от това каква е структурата на това, което самият той купува", коментира финансистът доц. Емил Хърсев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Сигурно има спорове в коалицията относно бюджета, след като не го виждаме обявен. В България бюджет има и този бюджет се изпълнява всеки ден. Нямаме закон за бюджета. Това създава една ситуация на относителен дискомфорт на правителството да се разпорежда в структурата на разходите. Много странни са тези сигнали, че управляващата коалиция се гласи да актуализира нещо, което не е приела. Актуализира се нещо, което е факт. Ако има нужда от актуализация, то е хубаво проектът от самото начало да бъде такъв, че да подлежи на изпълнение до края на годината", обясни той. 
 
Финансистът заяви, че мярката 60/40 трябва да помага само на тези, които са засегнати от кризата. Той изтъкна, че ДДС не трябва да се пипа и че това е грешка. 
 
"Увеличението се чувства в самото начало, след това пазарът изравнява цените и ефектът отслабва. Никой не печели от това. Резултатът е, че имаме по-малко публични приходи. По-скоро трябва да се мисли за баланс между приходите и разходите и ефективността на държавните разходи. Един въпрос, който не забелязвам да се поставя", заяви доц. Хърсев. 
 
"Мораториумът е отказ от решение. Той е отлагане на решение. Решението предстои. Да, такова отлагане се предприема, защото се очаква в бъдеще цените да се нормализират и този шок да не е толкова голям. Всички прогнози са такива - след края на зимния сезон пазарът на енергоносителите да се нормализира и цените да спаднат обратно на нивото преди това рязко поскъпване от началото на зимата. Дано да е така, ама надали", каза още доц. Хърсев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 месеца

Защо да вдигаме цената на тока при свръхпечалби за частни и държавни енергийни дружества? Бедняците-бизнесмени искат безплатен ток и да си разпределят печалбите на държавните енергийни дружества. Токът за бита е регулиран и трябва да се намали, защото печалбите на дружествата се увеличават.

13

Лош

преди 4 месеца

Нали си взимат тлъстите заплатки родните финансист чета,банкерчета,депутатчета и други видове пълзящи долнопробни и крадливи същества.Те ли ще ни обясняват колко сме засегнати?!Със орязаните от удръжки,банки,и такси(забравих търговците),жалки подобия на "заплати"с които никой уважаващ себе си европеец няма да си и помисли дори,че може да живее,камо ли да "преживява"каквото правим ние българите.Докога ще спим сладък сън,още колко години трябва да минат та да осъзнаем че това не е нормален живот!

12

Анонимен

преди 4 месеца

Емо , какво става със изчезналите 6 милиона $ на Майкъл Чьорни от 1997 г ?