През изминалата година цените на храните в световен мащаб са поскъпнали с близо 25%. Това показват данните от Организацията по прехраната и земеделието към ООН.
 
У нас най-много засега са поскъпнали зеленчуците.
 
"Не са само зеленчуците, почти всички стоки, вече хлябът е 1,99 лв. - 850 грама", сподели пред Bulgaria ON AIR пазаруващ.
 
"4,70 лв. е килограм свинско, а краставиците са 5 лв., това е абсурд", коментира друг потребител.
 
Тенденцията в страната е за ръст, най-вече при зеленчуците с около 30%. Причината е увеличението в цената на енергийните разходи. 
 
"Резултатът е следният - 70% от оранжериите затвориха, през зимата и ранната пролет няма да има български краставици и домати на пазара. По-изгодно е да затворят, защото непосилните цени на тока и газа формират в себестойността на продукцията толкова много разходи, че те стават непродаваеми", каза земеделският производител Красимир Кунчев.
 
При месото тенденцията е обратна. Заради вносните продукти, българските производители са принудени да свалят цените.
 
"Работим изцяло на загуба, защото всичките ни разходи се увеличиха в пъти, а приходите не се увеличават", коментира управителят на свинекомплекс д-р Миленка Димитрова.
 
Високите цени на тока и зърното обаче ги натискат все повече.
 
"Едно свиневъдство е изцяло енергозависимо, ние не можем да си произведем фуража без ток, не можем да нахраним животните, да ги напоим", допълни тя.
 
А най-потърпевши остават потребителите. 
 
Вижте повече по темата във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase