Снимка: БГНЕС

Изплащането на еднократната добавка от 75 лева на пенсионерите, които се ваксинират, ще започне още на 1 февруари, още преди изплащането на пенсиите.

За да получат парите си следващия месец, изискването е те да са се имунизирали до 25 януари, заяви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов след заседание на парламентарната социална комисия.

"Имаме амбицията и работим да бъдат изплатени още на 1 февруари, непосредствено след изтичане на месеца. Данните, които очакваме за изплащането на тези 75 лева, трябва да ни бъдат предоставени до 25-ти януари от Министерството на здравеопазването", заяви Иванов, цитиран от БНР.

Всички пенсионери, независимо дали са навършили 65 години или не, ще получават еднократната добавка от 75 лева, ако се ваксинират в периода от януари до юни, уточни социалният министър Георги Гьоков пред депутатите:

"Това плащане от 75 лева, този стимул от 75 лева, ще бъде получен от всеки пенсионер, който постави първа доза, постави бустерна доза, или завърши през този период - от януари до месец юни, ваксинационния си план, тоест трите дози".

Добавката ще бъде изплащана на първо число и в следващите месеци. Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите.

Ивайло Иванов призова хората да отидат за еднократната добавка тогава, когато получават и пенсията си, за да няма струпване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването.
 

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 месеца

Супер. 75 инфлационни лева, за да се самоубиеш. Звучи като оферта

29

Анонимен

преди 4 месеца

През 2009 година, кожата се установи режима на ГЕРБ, минималната пенсия беше 136 лева от 1 юли 2009 година. Три години ГЕРБ не я повишаваха и чак от 1 юли 2012 година я повишиха на 145 лева. После имаше дребни повишения и от 1 юли 2017 година минималната пенсия стана 180 лева. За 8 години повишение с 44 лева. Сега я повишиха със 70 лева, от 300 на 370 лева.

28

Амииииии

преди 4 месеца

на наследниците им ще ги давате ли.? Че някои не ги дочакаха.