Снимка: Bulgaria ON AIR

27-годишен русенец се готви да преплува Черно море - при това с кауза. Предизвикателството, което си е поставил, е да измине 1175 км от грузинския град Кобулети до Бургас това лято, което ще го направи първият човек, преплувал разстоянието.

Теодор Цветков вече тренира усилено за новото си предизвикателство, а каузата, на която се е посветил този път, е за по-чисто Черно море.

"Ще преплувам Черно море от Грузия до Бургас. Разстоянието в 1175 км. В най-лошия случай ще бъде за 2 месеца, като зависи какво ще бъде времето. Ще ползвам една методика - 6 часа плуване, 6 часа почивам, пак 6 часа плуване и 6 часа почивам", сподели той.

В името на тази кауза по време на плуването се вземат проби за наличие на микропластмаса в морето, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България.  

"Все още търсим корабче, яхта, нещо подходящо да събере 6-7 души екипаж с капитана. Ще спим на лодката. Цялото придвижване ще е на лодката. Няма да докосваме брега", добави Теодор пред.

Русенецът все още търси финансиране, за да осъществи мечтата си.  

"Финансиране търся около 100 000 лв., може и повече. Чакаме да ни кажат самото корабче колко пари ще струва и горивото за придвижването. Имам подкрепа от община Русе и търсим още подкрепа от други хора", каза той пред Bulgaria ON AIR.

А дотогава разчита на подкрепата на много от близките и приятелите си.

"Той неведнъж се е доказал, защото той не е плувец, а се е доказал, че с воля и с хъс могат да се получат нещата. Щом го е казал, няма начин да не го изпълни, ще успее", обясни Илиян Русев.

Преплуването на Черно море далеч не е най-смелото желание на русенеца. Той мечтае да стане първият българин, преплувал 7 протока в опасните открити води на Световния океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase