Снимка: БГНЕС
 
Очакват се фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.
 
"Аптеките са един от малкото бизнеси, в които всички цени са регулирани от държавата и са фиксирани като таван. Няма възможност заради това, че са повишени разходите на обекта, ние да калкулираме повишение на цената, което означава, че тотално ще се свие маржа на аптеките. Това най-вероятно означава замразяване на заплатите в най-добрия случай", заяви председателят на Националната аптечна камара Антон Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Гостът обясни, че разходът на една аптека за електричество се повишава с една цяла заплата отгоре.
 
"Изричната забрана в подзаконов нормативен акт за отпускане на лекарства генерични заместители е писана лобистки и тя е писана много отдавна такава. Поддържаше се много дългов време такава. Надявам се новият здравен министър, който е колега фармацевт и е наясно с всички тези неща, да предприеме най-елементарното нещо и да елиминира един член в тази наредба", коментира Велев.
 
Почти около 4 пъти са намалели доставките към аптеките. 
 
"Винаги в края на годината и на следващата година при някои лекарства има недостиг. Това се дължи на това, че лекарствата се планират предварително около 8 месеца. Фирмите производители първо захранват най-платежоспособните си пазари", поясни Велев. 
 
"Прословутите рецепти за Ковид болни практически не се изписват. Огромна лекарите нямат никакво намерение да се занимават с това нещо. В момента електронни рецепти са задължителни по линия на здравната каса, но голяма част от местата, където се преглеждат Ковид пациенти всъщност нямат договор със Здравната каса", посочи гостът.  
 

 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase