Какво доведе до хаос с преизчисляването на пенсиите и кои групи ще бъдат най-ощетени?
 
"Трябва откровен диалог с хората в пенсионна възраст и да се казва истината, да се дават аргументи по разбираем начин. От 7 януари хората трябва да получат пенсии по промените от 25 декември 2021 г. Минималната пенсия - от 300 на 370 лв.; максималната - от 1440 на 1500 лв., преизчисляване на пенсиите с коефициент на тежест от 1,2 на 1,35. Това трябва да породи средно увеличение на пенсиите около 12,5%", каза пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова.
 
Тя посочи, че в последните дни се е породило напрежение сред пенсионерите. 
 
"Ощетени са не само защото Ковид добавката става от 120 на 60 лева, а от самия начин на преизчисляване. Тези хора обикновено са с високи възнаграждения и имат сериозен принос в пенсионната система. Обаче начинът на изчисляване не е върху по-висок доход, а даване тежест на всяка година пребиваване на пазара на труда", обясни Христова.
 
Хората питали защо не е включено преизчисляването на 2010, 2011 и 2012 г. Това бяха нулеви години, не бяха осъвременявани по "швейцарското правило". Пенсиите останаха в нулево положение, поясни Христова .
 
"Политическите решения трябва да се съобразяват с основния принцип на пенсионноосигурителната система - пенсията на човека да е в съответствие с осигурителния му принос. Постепенно трябва да отпадне изискването за възраст и да се повишава изискването за стаж. То вече се прави при трета категория", каза още бившият социален министър. 
 
"БСП са "за" преизчисляване върху по-съвременен доход, други партии са "за" преизчисляване върху по-висок коефициент. Може би ще се търси средна линия, но съвършен механизъм за преизчисляване няма. Винаги ще се поражда известна неравнопоставеност. Таванът на пенсиите трябва да се махне, той поражда несправедливост", заяви Христова.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase