Снимка: Bulgaria ON AIR

Започна изплащането на преизчислените пенсии, както и Ковид добавката от 60 лева за възрастните хора. От рано сутринта пенсионерите се редят на опашки, за да получат новите пенсионни възнаграждения.

Оказва се обаче, че част от тях ще получат по-малко пари в сравнение с декември заради преизчисляването на пенсиите и промяната в размера на добавката по време на пандемията.

"Трябваше да ги запазят, защото сега като отиваме да плащаме ще се разбере всичко. Неразумни действия от страна на НОИ, на правителство, на управляващи, на всички, които ходят по жълтите павета", споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR част от недоволните пенсионери.

"Ощетени са категорийните работници. Те са ощетени, не само заради Ковид добавката, която става от 120 на 60 лв., а от самия начин на преизчисляване. Тези хора са с високи възнаграждения и имат сериозен принос в пенсионната система. Начинът на изчисляване не е върху висок доход, а е върху всяка година осигурителен стаж. Тоест, дава за приоритет по-дългото пребиваване на пенсионера на пазара на труда", обясни бившият социален министър Христина Христова.

От правителството обявиха, че ще има преизчисляване още през февруари, за да няма проблем с пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase