Снимка: БГНЕС

Работодателските организации изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков с настояване за незабавна среща заради кризата с цените на енергоносителите.

Според бизнеса липсват диалог с изпълнителната власт и работещи решения за преодоляване на изключително тежката и рискова ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители

В писмото се посочва, че досега много пъти е имало искания за разговор, тъй като кризата заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване.

"Многократно предупредихме, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в  конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева.

При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа", пише в писмото.

 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 месеца

До shit.bgСега кажи до коя година левовете са сребърни. И колко е бил номиналът преди войните та Фердинанд и по време на режима на Борис.

22

Анонимен

преди 5 месеца

Да не рИвът. Имат достъп до меда - единния пазар на ЕС, ще усещат и жилото - препоръките на ЕК за либерални пазарни цени на енергията! Като не им харесва в ЕС - да гласуват за излизане, ама май ги мързи и "печалбите" им са от субсидиите.

21

72949

преди 5 месеца

едно не мога да разбера,цената на газта за бита се сменя всеки месец, а на тока само с решение на КЕВР. За мен това си е дискриминация от всякъде.Как за едните ще се сменя цена на 6 месеца, а за другите да не знаят дали утре ще е различно.Да е навлизам в темата и за разпределение на п.г.,снабдяване с п.г и доставка на п.г. Аман от такси