Снимка: архив, БГНЕС

През 2021 г. на територията на България са станали повече катастрофи в сравнение с предходната година, показва статистиката на Министерството на вътрешните работи /МВР/. За последните дванадесет месеца пътните инциденти в България са 6069, а през 2020 г. те са били 5708.

Повишение има и при броя на загиналите и ранените. През 2021 г. в катастрофи са загинали 557 души, а 7596 души са били ранени, докато през 2020 г. те са съответно 466 и 7105.

Още по темата

През изминалата година се случи и една от най-тежките пътни катастрофи в България. В ранните часове на 23 ноември автобус с пътници от Република Северна Македония претърпя пътен инцидент на АМ "Струма", в който 45 души изгубиха живота си, сред които и деца. Седем души успяха да се спасят от огнената стихия, обхванала превозното средство. Разследването на инцидента беше поето от Националната следствена служба. След случая започна проверка на първокласните пътища в страната.

През 2021 г. един от основните акценти в дейността на Министерството на вътрешните работи беше обезпечаването и нормалното протичане на изборния процес при провелите се три парламентарни избори и едни избори за президент и вицепрезидент, при които имаше и балотаж. Във връзка с провеждането на тези избори от МВР осъществиха поредица акции за защита на политическите права на гражданите, които включваха и противодействие на престъпността по други линии.

По данни на междуведомственото звено, създадено по повод изборите през април месец, след края на изборния ден образуваните досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите са били 38. В качеството на обвиняеми са били привлечени 12 души. Към онзи момент общо образуваните в прокуратурата преписки във връзка с получените сигнали са били 665.

При изборите, провели се юли месец, от началото на предизборната кампания до 22.00 часа на изборния ден в МВР са били получени общо 1139 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Спрямо данните към същия час на 4 април 2021 г. от МВР отчитат увеличение от 59,3 процента на регистрираните сигнали. Съставени са били 10 176 предупредителни протокола по чл. 65 от Закона за МВР, което е увеличение от 519,4 процента на идентично съставените протоколи спрямо данните към 4 април 2021 г. Към 16 юли са били образувани 104 наказателни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

Според данните на МВР след приключване на изборния ден при изборите за парламент и президент на 14 ноември получените сигнали са общо 1002. Образувани са били общо 149 досъдебни производства, от които 118 - за нарушаване на политическите права на гражданите. Съставени са били 7231 предупредителни протокола. Във връзка с балотажа, провел се на 21 ноември, сигналите за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите и броят на досъдебните производства са се увеличили с няколко десетки.

МВР влезе във фокуса на общественото внимание през изминалата година освен с действията си, свързани с изборите, и с разкрития за нарушения при строежа на АМ "Хемус". Ръководството на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството проведоха множество действия в края на октомври и началото на ноември в посока проверка на извършеното по магистралата. При операция на полицията бяха задържани за кратко над 10 души, акция беше проведена и във фирма "Автомагистрали". Проверени бяха редица инхаус договори за строежа на "Хемус". Прокуратурата също започна проверки. В началото на декември Борислав Колев беше обвинен за пране на пари - 53 млн. лв., отпуснати за строежа на "Хемус". Малко, след като съдът му наложи домашен арест, от Софийската градска прокуратура излязоха със съобщение, че на прокурорите по делото е бил оказан натиск от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/ да предприемат съответните действия. От МВР обаче отрекоха тези твърдения.

Впоследствие прокуратурата повдигна обвинение срещу директора на ГДБОП Калин Стоянов за това, че "на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната". Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще й бъде търсена отговорност за това от обществото". Междувременно съдът наложи постоянен арест на Борислав Колев, след като прокуратурата обжалва мярката му пред горната инстанция. След това той изяви желание да даде обяснения във връзка с обвинението му. Колев проведе разговор с вътрешния министър Бойко Рашков, а малко по-късно през същия ден главният прокурор Иван Гешев присъства на разпита му пред прокурорите по делото.

През 2021 г. 46-ото Народно събрание сформира комисия, която да провери данни за полицейско насилие при протестите през лятото на 2020 г. При едно от заседанията си комисията представи видеозапис, на който се вижда как униформени служители удрят протестиращи граждани до главния вход на сградата на Министерския съвет. Комисията покани на изслушване редица бивши и настоящи служители на МВР, които да дадат обяснение за случилото се. Ръководството на вътрешното министерство назначи нова проверка на случая, както и прокуратурата. Обвинения за причиняване на леки телесни повреди бяха повдигнати на четирима полицейски служители. Проверката на МВР е открила данни за още 11 служители, свързани с полицейското насилие от видеозаписа, като бяха образувани дисциплинарни производства срещу тях.

Годината беше белязана и от поредица пожари. На 22 ноември при пожар в Дома за възрастни хора в село Рояк загинаха девет души. Основната версия за инцидента е късо съединение в електрическата инсталация. Четирима младежи бяха наградени заради помощта им да бъдат изведени възрастните хора от горящата сграда.

През изминалата година имаше и няколко десетки пожара в горски територии. Един от големите беше този в Рила, където на място беше изпратен и хеликоптер "Кугър" от авиобазата в Крумово, за да помага в гасенето. Сериозни пожари имаше още край Твърдица, Карлово, Кърджали и в Хасковско.

През декември месец 2021 г. от МВР отчетоха устойчива тенденция за намаление на престъпленията през периода януари-ноември 2021 г. - с осем процента спрямо същия период на предходната година, според информация на МВР. За периода са били разкрити с три процента повече престъпления или 46 на сто от регистрираните. С 31 на сто е намалението на регистрираните кражби на коли, а при грабежите е почти 21 процента. МВР отчита спад и на регистрираните кражби с почти 14 на сто, а при престъпленията с наркотици - с 3,4 процента, при тях разкриваемостта е близо 75 на сто.

Регистрираните убийства са с 21 повече. Разкриваемостта и през двата периода - месеците януари-ноември на 2020-а и 2021 година, е почти сто процента.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase