Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase