Снимка: Dnes.bg, архив

Финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова предуприд, че ни очаква сериозен ръст на инфлацията. По думите й през 2022 г. тя може да стане двуцифрена.

„Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар, че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, коментира тя през Нова телевизия.

Според социалния експерт и бившия социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а след това ни очаква спад.

„Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва намаляване на цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато", обясни той.

Мика Зайкова бе категорична, че България е единствената страна в ЕС чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й доходите изостават от поскъпването на живота.

„Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи”, смята Нейков.


 

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 месеца

Живеем вече в промяната. Високи цени на всичко, нарастваща престъпност, задаващи се тревожни международни проблеми близо до България, в които харвардците мислят да ни забъркат. За това ли се борихте протестъри от лято 2020 г.? С ГЕРБ беше къде къде по-спокойно и сигурно.

38

Анонимен

преди 4 месеца

Преди време нямаше по-страшно нещо от СДС, но дойде ГЕРБ на власт и се оказа, че има.

37

Анонимен

преди 4 месеца

Няма пазар, който да поеме парите, а и банките допълнително усложняват нещата.