Той е само на 14 години, но има сериозни амбиции за политическа кариера. За проблемите на страната, възможните решения и живота в кулоарите на Народното събрание, Bulgaria ON AIR разговаря с един обикновен тийнейджър с не толкова обикновена мечта – Калоян Желев.

"На 14 години съм, от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия", представя се Калоян.

"Съвсем нормален тийнейджър. Като всички останали тийнейджъри, с разликата от това, че се вълнува от политика", описва го баща му Златко Желев.

"Имам желание да стана председател на Народното събрание", категоричен е малкият Калоян.

Има конкретни планове за бъдещето и иска да управлява страната, вече има и програма.

"Първо ще санирам училищата, ще санирам панелните блокове, ще оправя здравеопазването и ще успея да върна от чужбина българските граждани. Най-големите проблеми са здравеопазването и икономическата криза", посочи младежът.

"Никога не съм имал амбиции, оставил съм го да следва собствения си път. Шегувайки се с него, казвайки му че е готов да стане журналист, защото, вярвайте ми, той познава всички депутати, всички министри поименно. Аз като журналист не ги знам всички, а той ги знае и ме информира какво точно се случва", разказа баща му.

За амбициите на Калоян разбира и Ива Митева, председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание. Решава да го покани в сградата на парламента, за да се запознае лично с народните представители и работата им. Както и да обсъдят една наболяла тема – детското здравеопазване.

"Исках да вляза в Народното събрание, да видя г-жа Митева, да разгледам и да изгледам пленарното заседание", сподели Калоян.

"Говорехме си най-вече за детското здравеопазване в България и че е крайно време да се обърне внимание на децата, да бъде построена тази прословута Детска болница, да не умират дечица, да не бъдат оставени на произвола на съдбата, да има по-голяма профилактика. Ако не са здрави децата ни, ние няма да имаме икономика, образование, даже бизнес няма да имаме", подчерта баща му Златко.

И докато неговите връстници се вълнуват от компютърни игри и социални мрежи, Калоян е категоричен: Това не ме вълнува, вълнува ме парламентът и какви решения ще вземат в парламента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase