Снимка: БГНЕС, архив

Кои са най-застрашените от обезлюдяване райони у нас?.

Единият е Северозападна България, а другите - Централна Стара планина, Краището, Сакар-Странджанска област. Постепенно се формира и един регион в Западни Родопи, обясни експертът по демография доц. Надежда Илиева пред Нова тв.

Илиева уточни, че се наблюдава и процес по изнасяне на хората в малките населени места и по селата.

Когато се погледне картата на София, много ясно се вижда нарастването на населението по входно-изходните магистрали. Този процес се наблюдава в останалите държави от доста по-рано, каза експертът.

Според Надежда Илиева той ще се задълбочава все повече, но ще се случва в териториите, които са близо до големите градове.

Очакват се окончателните резултати от преброяването.

Между песимистичен и реалистичен е анализът за населението на България, изготвен от нея за 2020 г.

Песимистичният вариант е населението на България да е 6 493 000 души, а реалистичният - 6 960 000.

Коментари Напиши коментар

92

Васко Далаверата

преди 1 година

Аз съм тираджия гастарбайтер и имам апартамент в Смолян и къща в Новаково. Сега правя лятна кухня на село. Купона е на макс, кокошки, еър фрайър, лаваца кафенце, което е топло и всичко е точно, скара, домашно вино Синджир. Иначе аз по градовете ходя то телевизиите защото съм медийна звезда. Бил съм при Милен Цветков, Слави, скоро бях при Цитиридис.

91

ПорЦелан

преди 1 година

Имам къща до София на 30 мин с кола от апартамента и 40 мин от офиса. Въздуха е перфектен и е тихо. Взимам си компютъра под мишница и си работя през телефона. Кеф.

90

Анонимен

преди 1 година

Ха-ха, на село живеели по-дълго, щото въздуха бил чист. Вземи прочети статистиката. Всъщност по-дълго живеещите са точно в големите градове, поради много причини.Една от които е достъпа до по-добра и навременна лекарска грижа. Разходи се в центъра на София и виж старите дами над 80годишни-с шапка и лято и зима, маникюр и червило. Изглеждат добре, точно за това щото никога не са превивали гръб на къра, под жаркото слънце!