Снимка: Bulgaria ON AIR

Бъдни вечер е един от най-важните християнски празници в годината. На следващия ден е Коледа, а за да разберем защо празнуваме тези празници по това време на годината, трябва да се разходим назад във времето и обичаите на траките. Те не са създали Коледа, но са ни най-близки за разбиране и посещение. Ако погледнем небето, там има едно голямо светещо нещо, което траките много обичат. Слънцето дава светлина, топлина, реколта, за това много внимателно го следят и почитат, предава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Има два дни в годината, които са ключови за присъствието на слънцето на небосклона -  най-дългият ден 21/22.06 - Лятното слънцестоене (някога Еньовден ) и 21.12 - най-краткият ден (Игнажден). Защо обаче е бил важен най-краткият ден в годината за траките? За да зачене Земята майка от Бога Слънце. Няма тракийски мегалит, светилище или окултно съоръжение, което да не се съобразява с тези дни от годината.

Освен че е най-кратък денят, има още една особеност - слънцето е "ниско". То наднича зад хоризонта. Траките са знаели това и са строили своите култови паметници и светилища така, че на този ден слънчевият лъч на бащата слънце да "проникне" в земята майка -  за да има по-добра реколта и за да може земята да "роди" плод през пролетта. Дори и преди хилядолетия тези дни от годината са били специални.

Преминаваме напред във времето, за да надникнем в празниците на римската империя и по специално празника Сатурналии, на бог Сатурн. Той си имал своите особености и езически ритуали, някои от тях били доста свирепи и свързани с кръв. Празнува се между 17 и 24 декември, а на 25 декември се празнува раждането на Непобедимото слънце. В обикновеното римско семейство празникът започвал с жертвоприношение. По повод празника хората си пожелавали "Весели сатурналии" и си подарявали подаръци.

Преместваме се малко по-напред във времето и задаваме въпроса: Кога Сатурналии става Коледа? През 313 г. Константин обявява толерантност към християнството в римската империя. Прави християнството и го налага. Обаче Сатурналии си остава най-големият езически празник. Новата религия не може да наложи нови и различни дни за празнуване, затова просто го наричат Коледа - Рождество Христово.

А въпросът за произхода на Дядо Коледа има съвсем конкретен отговор. Англосаксонският Санта Клаус всъщност е Свети Николай Чудотворец, за когото децата вярвали, че носи подаръци. През XIX век образът на светеца постепенно бил развит и преоблечен, за да се преобрази в съвсем нов герой.

В началото вероятно са го мислели за луд, но впоследствие хората са започнали да му се радват. След това всеки е искал да бъде част от магията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase