Снимка: Bulgaria ON AIR

В навечерието на Бъдни вечер - суматоха в големите хранителни магазини и търговските центрове. Стотици използваха почивния ден, за да пазаруват.

Празни булеварди, но пълни хипермаркети заради последни покупки за трапезата на Бъдни вечер и подготовка за коледната маса. Йоана и Николай Миланови също избират първия почивен с надежда за по-малко пазаруващи.

"Най-основните неща и нещо по-интересно, с което да се поглезим. Довечера ще приготвим традиционните постни ястия, ние спазваме духа на Бъдни вечер", сподели тя.

И докато обикаля рафтовете, Йоана забелязва ръста в цените.

"Цените са доста повече нагоре. Предполага се, че това е от пандемията", добави тя.

И макар да е Бъдни вечер голяма част от клиентите се насочиха към местните продукти в подготовка на утрешната коледна вечеря.

Пълните хипермаркети обаче опразниха пазарите в столицата. Ани е търговец от 10 години, но признава, че сега клиентите са малко.

"По-слаби години от тази няма. И за Великден беше така и сега. Хората нямат пари. Най-вече пенсионерите - броят си стотинките. Просто нямат пари и изнемогват", каза тя.

И докато едни заложиха на покупна на храна, други оставиха купуването на подаръци за деня преди Коледа.

"Основно детски подаръци сме купили. Може би бюджет от 200 - 300 лева отделихме", сподели Анита.

Други обаче отделят по-голяма сума за подарък.

Според проучване на експерти от "Моите пари" въпреки кризата за Коледа, хората не са ограничили харчовете си. Над 1000 лв. ще изхарчи средно всеки трети българин. Сумата ще отиде основно за храна, подаръци и пътувания. 1/5 от всички ще заделят до 250 лева за празничните дни.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase