Снимка: Bulgaria ON AIR

Трапезата на Бъдни вечер носи символа на семейството и добротата и е изпълнена със сакралност. Какви са традициите преди и сега - решихме да ви покажем как се приготвят в разложкото село Горно Драглище.

Дешка Кротева казва, че навремето задължително е трябвало да на трапезата да има нечетен брой, но да са били точно 9, защото жената 9 месеца носи рожбата си.

За да се запазят традициите живи обаче, трябва да има и приемственост.

"Нямаше я, ама в последно време я има. Усетиха, че нещо им куца. Не може само жули на телефона - писна им това, така че взе да се връща. Животът стана много странно нещо", смята Дешка Кротева.

А когато ястията са готови, домакинът на къщата запалвал голям пън, наричан бъдник, който да гори през цялата нощ. Вярва се, че колкото по-дълго тлее този бъдник, толкова по-богата ще бъде реколтата.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

6

Наблюдател

преди 4 месеца

Защо ми слагате минуси колеги съфорумци.Чобане не е обидна дума.Означава високо планински джентълмен пастир

5

Анонимен

преди 4 месеца

В Долно Дръглище пък ядем и пием.

4

Анонимен

преди 4 месеца

До Наблюдател-Добре ли сте?