Трапезата на Бъдни вечер носи символа на семейството и добротата и е изпълнена със сакралност. Какви са традициите преди и сега - решихме да ви покажем как се приготвят в разложкото село Горно Драглище.
Дешка Кротева казва, че навремето задължително е трябвало да на трапезата да има нечетен брой, но да са били точно 9, защото жената 9 месеца носи рожбата си.
За да се запазят традициите живи обаче, трябва да има и приемственост.
"Нямаше я, ама в последно време я има. Усетиха, че нещо им куца. Не може само жули на телефона - писна им това, така че взе да се връща. Животът стана много странно нещо", смята Дешка Кротева.
А когато ястията са готови, домакинът на къщата запалвал голям пън, наричан бъдник, който да гори през цялата нощ. Вярва се, че колкото по-дълго тлее този бъдник, толкова по-богата ще бъде реколтата.
Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR
Коментари Напиши коментар
6
Наблюдател
преди 4 месецаЗащо ми слагате минуси колеги съфорумци.Чобане не е обидна дума.Означава високо планински джентълмен пастир
5
Анонимен
преди 4 месецаВ Долно Дръглище пък ядем и пием.
4
Анонимен
преди 4 месецаДо Наблюдател-Добре ли сте?