Снимка: Bulgaria ON AIR


Ястия и рецепти за Бъдни вечер

Днес посрещаме един от най-големите християнски празници в годината - Бъдни вечер. На този ден свършват и 40-дневните пости.

На празничната трапеза се слагат постни ястия като боб, сарми, ошав, постна пита с пара, тиквеник, туршия, плодове, мед, ядки и други, предава Bulgaria ON AIR.

Техният брой трябва да бъде нечетен - 7, 9 или 11. Задължително домът и трапезата се прекадяват за здраве, а най-възрастният член на семейството разчупва празничната пита. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. Вечерта питката (според някои традиции тя трябва да е содена) се разчупва и първото парче се оставя за Богородица, второто е на къщата, третото за бабата и така до най-малкия член на семейството. На този, на който се падне парата, годината ще бъде изпълнена с благоденствие.

Зрелият боб е символ на плодородието и благодатната година. Вареното жито и орехите са за пожелание за весел и богат живот през новата година. Сармите и пълнените чушки са пожелание за добра реколта.

След вечеря масата не се вдига, за да могат душите на всички починали роднини да слязат и да си вземат от нея. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase