През последните дни в планините натрупа много сняг и ситуацията се усложни.
 
"Условията не пречат да се ходи в планината, но трябва да се съобразяваме. Първоначално е хубаво да си планираме маршрута. Да знаем какво се случва на тази височина в планината, какви са условията, температури, вятър и снежна покривка. Съобразно тези условия да съобразим и нашия маршрут. Можем да ходим с разум в планината", каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че и вчера са имали инцидент, който показва, че хората не си дават сметка какво правят в планината. 
 
"В последните няколко дни имахме сигнали за инциденти в планината. На Витоша в лоши условия преди два дни помогнахме на туристи с измръзвания. Вчера приключи акция, продължила повече от 14 часа за един 30-годишен млад мъж. Не може да тръгнеш в 3 часа следобед за Черни връх при тези условия", обърна внимание Нешев.
 
Директорът на ПСС допълни, че огромна част от инцидентите в планините се случват по две причини - подценяване на условията в планината и надценяване на собствените ни възможности. 
 
"Не трябва да забравяме, че природата е по-силна от нас. Планината ще бъде там и утре, и вдругиден. Нищо не е насила", настоя Нешев. 
 
"Съществува опасност от лавини. Ситуацията в планините ни изненада тази година. От много години не сме имали толкова голямо количество сняг по това време на годината. Снежната покривка навсякъде е над метър и половина. В комбинация с бурния вятър, който духаше в последните дни, ситуацията е много усложнена, тъй като вятърът е един от основните причинители на образуването на "снежни дъски", което е едно от най-коварните неща в планината", обясни той. 
 
"Най-опасните места в планините са подценените места. Там, където си мислиш, че няма никаква опасност, там всъщност се крият най-големи опасности", коментира той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

" Защо много хора подценяват планината и надценяват себе си? " >>> А защо аз надценявам планината и подценявам себе си и вече не ходя в планината?

5

Анонимен

преди 1 година

То не е така само с планината. Отклонения просто.

4

Анонимен

преди 1 година

"...На Витоша в лоши условия преди два дни помогнахме на туристи с измръзвания. Вчера приключи акция, продължила повече от 14 часа за един 30-годишен млад мъж. Не може да тръгнеш в 3 часа следобед за Черни връх при тези условия", обърна внимание Нешев..." ==================== ============================ Напротив може, но всеки опитал се, трябва да е наясно, че си носи последиците. У нас ербапи бол, но като стане олеле-то всеки драпа за помощ и бърза да се покрие в навалицата, докато се размине