Снимка: БГНЕС
"COVID-19 е един от факторите, заради който цените на стоките и у нас и по света вървят нагоре." 
 
Това каза в ефира на Нова тв изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. 
 
"Световните цени на петрола, на електроенергията също допринесоха да поскъпват доста стоки и то над инфлацията. Наблюдава се поскъпване от над 30% при зърнените култури напремер, като зърното и пшеницата. Всички административни мерки, които се предприемат за туширане ръста на цените нагоре, имат временен ефект. Пазарът е най-силният фактор, определящ цените. Пазарът е този, които среща търсенето и предлагането, като така формира равновесната цена. Сега търсенето е на високо ниво, а предлагането- на ниско. Така цените вървят нагоре, защото има недостиг в световен мащаб на стоки", обясни той.
 
Васил Симов не смята, че е възможно е да се направят дългосрочни прогнози за ръста на цените.
Още по темата
 
"Пазарът е динамичен. Намираме се в стръмния пик нагоре. Борсовите анализатори стъпват на сегашните данни при анализите си, но има много изненади. Имали сме моменти например, при които цената на петрола се срива почти до нулата. Имало е и случаи, когато тя е била над 150 долара за барел. Сега е около 70 долара, но в началото на годината беше около 40-50 долара. Там също се отчита увеличение с около 50% от началото на годината. Това е фактор, който също води до поскъпване на хранителните продукти", коментира още изпълнителният директор.
 
На фона на световните цени и тенденции, инфлацията у нас изглежда на нормални нива, каза още той.
 
"Традиционно през зимните месеци инфлацията е най-висока. Тогава потреблението на ток и горива, както и на хранителни стоки, расте. Нивата на инфлация сега от 7-8% ни се струват високи, но това е така, защото прогнозите и очакванията бяха за по-ниски стойности. Сравнено с цените по света инфлацията у нас запазва нормални нива", допълни Васил Симов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase