Снимка: Pixabay

С 15% е намаляла захарта в безалкохолните напитки в България. Това сочат данните от независимо експертно проучване за калоричността на реализираните на българския пазар безалкохолни напитки, цитирани от Bulgaria ON AIR.

Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България индустрия за безалкохолни напитки и бутилирани води у нас отчита намаление на калориите и захарта в продуктите си за последните 5 години. 
 
Внесената в хранителния режим захар от газираните напитки е намалена с 3497 тона или с 15,21%. 
 
Потребителите в България са консумирали 8,803 милиона по-малко kcal от газирани напитки през 2020 г. спрямо 2019 г.
 
65.6% от консумираните през 2020 г. газирани напитки са с формули, които не съдържат захар или калорийното им съдържание е формирано от съдържащите се в тях плодове. Средното съдържание на захар в напитките от тази категория достига 3,44 грама на 100 милилитра.
 
80% от реализираните през 2020 г. продукти у нас са без добавена захар. Това означава, че само една от пет напитки има в състава си добавена захар. 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 месеца

Повечето напитки нямат захар а разни отровни Е-та или в най-добрия случай фруктозо глюкозен сироп или както аз го наричам - диабетичен сок.

12

Анонимен

преди 7 месеца

Интересно как "глюкозо-фруктозен сироп" е по-вреден от захарозата (захрта)? И захарозата и фруктозата накрая организма ги превръща в глюкоза.

11

Анонимен

преди 7 месеца

Намаляват захаарта, увеличават аспартама.