Снимка: Bulgaria ON AIR

Приютът за бездомни хора в Горна Оряховица се нуждае от допълнителни хранителни продукти за зимните месеци. Причината са повишаващите се цени на хранителните продукти и консумативите.

В момента в приюта в Горна Оряховица живеят 14 души, които са без дом. Като Стефанка Христова от близкото село Върбица. През ноември пожар изпепелява до основи къщата ѝ, докато тя е за лекарства.

"В 0:45 комшиите ме посрещат и казват: "Къща нямаш!" Нямах нито стая, нито топлина, нито нищо, всичко до долу е изгоряло!  Аз останах с дрехите, с които съм тръгнала – с анцуга, с палтенцето, жилетка и пола, а тук ми дадоха елече, блузка, анцузи...", разказа баба Стефанка.

Социалната услуга функционира по европейски проект, но дневната издръжка от 9,80 лв. на човек вече недостига разходите за храна и издръжка на всички в дома. С резкия скок на цените на хранителните стоки менюто на потребителите става все по-оскъдно.

"За коледно-новогодишните празници екипът на социална услуга "Приют" се е постарал да не липсва нищо на празничната трапеза, но като социална услуга ние имаме необходимост от по-дълготрайни хранителни продукти като пакетираните, олиото – на което му е много висока цената, лютеница, пастет. Ние сме отворени да се обогати менюто, да почувстват домашната обстановка", заяви управителят Силвия Райкова пред Bulgaria ON AIR.

Баба Стефанка ще посрещне празниците в приюта и ще живее още дълги месеци в него, докато бъде настанена за постоянно в дом за стари хора. За Коледа в приюта подготвят празнична трапеза и подаръци.

Българи с големи сърца, които искат да дарят хранителни продукти на приюта и да създадат повече топлина по празниците, могат да го направят на място или да изпратят по куриер храни и подаръци.

Коментари Напиши коментар

15

Кунчев

преди 9 месеца

Като няма храна, да ядат ваксини.

14

Анонимен

преди 9 месеца

Къде да да пратим някой лев, чене разбрах.

13

Анонимен

преди 9 месеца

В Германия вече се говори на всякакви езици ,немски почти не бря ,тая година бех на бир феста ,хора немци тест брояха на пръсти ,пълно с южноафриканци сирийци мароканци и всякакви ромове и от кол и въже )