Снимка: БГНЕС

Успешен летен сезон, в който туризмът е възвърнал своята жизнеспособност, отчита Министерството на туризма.

Във втория мандат активната работа по приоритетни пазари за съживяване на туризма и подготовката на зимния сезон продължи, а в контекста на пандемията беше поставен акцент върху здравния туризъм, посочват в документа от ведомството.

Изминалият период показа, че в много трудната за туристическия бизнес 2021 г. започна процесът на възстановяване на туристическия поток. За периода от началото на 2021 г. до началото на декември включително, общият брой на туристите в местата за настаняване в България вече е близо 6 млн. по данни от ЕСТИ. За  сравнение, през цялата 2020 г. туристите в местата за настаняване бяха над 4,5 млн. по данни от ЕСТИ.

Ръст на туристическите посещения е налице и в периода 16.09.-05.12.2021г. спрямо същия период на миналата година. По данни на ЕСТИ общият брой на туристите в местата за настаняване е 848 955, което е с близо 10% повече от туристите за същия период на миналата година. Сериозен е ръстът на чуждестранните туристи, посетили България през есента - 215 715, което е с 43,6% повече от есента на миналата година.

Съществуващите схеми за държавна помощ бяха продължени, за изключително кратко време бяха разработени три нови - на стойност общо 66 млн. лв. от отпуснатите допълнителни 70 млн. лв. за туризъм, гласувани от Народното събрание в края на предходния мандат. Средствата по първата, отворена вече схема, се очакват в края на декември или първите дни на януари 2022. Подготвят се и 4 млн. лв. държавна целева помощ в подкрепа на екскурзоводите.

Като част от приоритетните политики на министерството, беше даден сериозен тласък на концепцията за туристическото райониране на дестинация България като сбор от 9 специфични туристически района със самостоятелни организации за тяхното управление. Важно постижение бе усилието българският туризъм да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени бяха редица законодателни промени, както и бе поставено началото на процес по създаването на Гаранционен фонд, отчитат от министерството.

В същото време, от създаването на министерството на туризма България не е имала толкова видима експозиция на международната сцена, каквато през последните 7 месеца по време на работата на служебния кабинет, след като беше активизирана работата в Световната организация по туризъм, а първата стъпка в тази посока бе, че през юни страната ни стана заместник-председател за период от 2 години на Регионална комисия "Европа" на СОТ към ООН, отчитат още от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase