Поскъпването на природния газ не означава автоматично, че трябва да се повишат цените на всички стоки и услуги. В България все пак имаме регулатор, който би трябвало да следи за баланс между интересите на дружествата и потребителите, коментира омбудсманът на България проф. Диана Ковачева в предаването "Опорни хора" с водещ Ганиела Ангелова.

По думите на омбудсмана КЕВР трябва да изследва всички запаси, да оцени всички механизми и да прецени по какъв начин да не се стигне до вдигане на цената на тока, парното и водата.

Омбудсманът обърна внимание, че механизмите за това да не се вдигат цените е намаляване на ДДС-то на тока, което изисква промени в Закона за данък добавена стойност. Тя добави, че има и други мерки като недопускане на лихви, недопускане на спиране на топлоподаването на хората, които не успяват да си платят на време.

Ковачева подчерта пред Bulgaria ON AIR, че държавата трябва да се намеси и то не само по отношение на бизнеса, но и по отношение на физическите лица, които не могат да си позволят да плащат толкова високи цени.

"Трябва да се помисли за разсрочване на задълженията, защото това също притеснява хората. По отношение на парното също трябва да се вземат мерки и то законодателни. Не може при съкратени срокове КЕВР да взема решение. Аз настоявам сроковете да бъдат нормални. Отдавна се знае, че ще има промяна от първи януари. Ако обичат да не намаляват сроковете за обсъждане, за да могат всички да се запознаят. В момента енергийните дружества все още не са представили исканията си към КЕВР", заяви тя.

Ковачева изтъкна, че хората, които изпитват затруднения да платят за отопление са около 51% от българите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase