КПКОНПИ извършва проверка в Министерството на здравеопазването, а причината е процедура за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. 
 
"Има гарантирани достатъчно тестове за учениците, договорили сме 4,7 млн. Нямам никакви притеснения от проверката. Това е клевета и опит да очернят здравното министерство, моето име и това на хората, които работиха събота и неделя, за да се осигурят тестове. Това са 4 процедури. Цялата документация е публикувана на интернет страницата на здравното министерство", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Той обясни още, че когато договаряш такива щадящи тестове, договаряш малко количество, защото е по-лесно да бъдат осигурени. 
 
"Искаш да закупиш 1 млн. теста, но фирмата, която е дала най-ниска цена, разполага с 300 хил. Тогава сключваш договор с нея, сключваш договор със следващите, които са класирани на второ и на трето място. Прогнозната цена на тестовете беше 3 пъти по-висока от тази, която се постигна след обществените поръчки. С 13 млн. лева закупихме 4,7 млн. теста - 3 пъти повече от предвиденото", обясни министър Кацаров.
 
Комисия от 10 души се е занимавала с осигуряването на тестовете, а не еднолично началникът на кабинета на здравния министър - Лидия Чорбанова. 
 
"Най-добре би било оттук насетне МОН само да си организира поръчките и доставките, за да се избегнат противоречия. Няма законова забрана за това", изтъкна здравният министър.
 
А вече бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров е бил отстранен от поста, защото е "сгазил лука" на няколко места.
 
Относно предстоящото сливане на болница "Лозенец" с Педиатрията министър Кацаров каза:
 
"Правителствена болница е здравна аномалия, останала от времето на тоталитарната държава. В същото време болните деца се лекуват в много лоши условия в сегашната детска болница. Няма апаратура, стаите са малки, ужасни условия. В същото време имаме най-луксозната болница - Правителствена. Властта казва, че се отказва и отваря вратите ѝ. Това няма да доведе до унищожаване на болница "Лозенец". МС и НС са уведомени, всички подкрепят сливането."
 
Кацаров увери, че няма личен конфликт с никого в тази болница.
 
"Моят изборен е направен, нямам никакви колебания. От болница "Лозенец" не искат да променят начина си на съществуване. Разбира се, че съм бил в Правителствена болница. Сливането на двете лечебни заведения означава, че новият субект ще има едно ръководство", поясни той. 
 
Болницата има много лоши финансови резултати, това е шанс тя да се спаси, смята още здравният министър. 
 
"Завършила е 2020 г. с отрицателен финансов резултат от минус 21 млн. лв. От началото на годината са натрупани още 18 млн. лв. Никога не е поставян въпросът да не продължат там да се учат студенти и специализанти. Ние спасяваме болницата. Обяснявам всичко това на доц. Горнев, но има два противоположни интереса - на болните деца и на хората, свързани със старото ръководство. Част от хората са подведени от тези, които организират протестите", обясни Кацаров.
 
Министърът не даде конкретен отговор на въпроса дали би останал на поста здравен министър в бъдещото редовно правителство.
 
"Не се стремя да се харесам на публиката. Стремя се да си свърша работата по най-добрия начин. Реших проблеми, които бяха затлачени с десетилетия", изтъкна той.
 
"Може да бъдат затегнати някои от противоепидемичните мерки, ако се докаже, че вариантът Омикрон вече е в България", съобщи д-р Кацаров. 
 
"Ваксинирайте се. Това е начинът да излезем от тази трудна ситуация и да се спасят човешки животи. Умират неваксинирани хора над 60-годишна възраст. Трябва да се изисква "зелен сертификат" в НС, но това трябва да го решат депутатите", каза Кацаров.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase