Регионалният министър Виолета Комитова заяви, че не трябва да се говори общо за качеството на пътното строителство у нас.

"Има участъци, които са много качествено построени, имаме и някои с по-лошо качество. Това се вижда на първата година и за съжаление, имаме лоша практика да строим пътища, без да ги обезпечаваме с гаранционни срокове. Най-пресният пример е Чирпан - Стара Загора. 40 км обновихме от "Тракия", 207 млн. лв. струва общо като строеж, а няма гаранция. Това е сериозен проблем, който ние се борим да го преодолеем", категорична бе министър Комитова.

Моите страхове за раздадените пари "ин хаус" се сбъдват. Преди се страхувах от естественото състояние "фалит", но не и от сакове с пари, посочи тя в предаването "Денят ON AIR".

"За "Хемус" 10-15 фирми са получавали десетки милиони по процедурата "ин хаус", тоест без обществени поръчки. Общата сума е около 1 млрд. лв. и много се надявам случаят със саковете да касае една от тези фирми, а другите пари да се съхраняват и харчат по предназначение", каза министър Комитова.

По думите ѝ "Хемус" е започнат в първите 51 км, като участъците 1, 2 и 3 се строят, но при лотове 6, 7, 8 и 9 са спорни парите - не е имало спешна необходимост още през 2019 и 2020 г. да се раздадат.

"Първите 51 км на "Хемус" ще бъдат завършени през 2024 г. – по договори, които е сключила партия ГЕРБ. Следващите отсечки - 4, 5, 6, са в ускорени отчуждителни процедури, за които служебното правителство положи много усилия, за да може следващата година да се открие фронт за строителство", посочи регионалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Най-тежко е обаче състоянието на отсечки 7, 8 и 9, стана ясно от думите ѝ.

"Нямам предложения от новата власт и се подготвям за сериозна почивка", завърши министър Комитова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase