Намаляването на ДДС върху храните е едно от исканията на бранша, което ще бъде поставено пред новото правителство.
 
"Считаме, че вече е настъпил моментът да се вземе решение за намаляване на ДДС върху храните. Ние сме една от трите държави в ЕС без диференцирана ставка, в повечето страни е между 5 и 8%. Дори най-богатите държави използват този елемент като социална политика в последните 1-2 г. Нашето предложение е за антиинфлационна мярка, която може да влезе веднага", заяви директорът на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Цените лазят нагоре постепенно, нашите членове ги задържат изкуствено за своя сметка. Поскъпнаха драстично токът, суровини като захар, пшеница. Когато изходните продукти поскъпват, няма как това да остане за сметка на производителите", каза Иванова. 
 
"Като се намали ДДС ще се намалят и измамите. Този ефект го видяхме при туризма. Приходите от ДДС от туризма не са по-малко от предходната година, въпреки намаляването на ставката. При тях се постигна този ефект на излизане от сивия сектор", подчерта Яна Иванова.
 
Същия ефект очаква и директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти Йордан Господинов.
 
"У нас има 2500 водни обекта, в регистъра на БАБХ те са 750. Голяма част от рибата се продава директно и по-евтино в магазини и ресторанти, без да подлежи на контрол и да се плащат данъци. В една фирма има назначен един служител, който уж произвежда сам 20-30 тона риба, това е нереално. Трябва да се изсветли секторът, ние имаме нужда от фактури. Има много хора, които са готови да продават на ниски цени, без да издават фактури, което ощетява държавата", подчерта Господинов пред Bulgaria ON AIR. 
 
"Ако ДДС бъде намалено на 9%, при средно за Европа 8,3%, директно на светло ще излязат всички оператори, ще се увеличат косвените данъци, работната ръка, това ще доведе до стабилизиране на пазара. Това, което предлагаме на новите управляващи, може да се окаже асо пика", убеден е Господинов.
 
Без намаление на ДДС цените ще тръгнат нагоре, убедена е Яна Иванова.
 
"Ако държавата не предприеме мерки, тя ще трябва да активира компенсаторни механизми. Голяма част от парите на хората отиват за храна. Ако този разход се увеличи, ще трябват компенсации. Сигурна съм, че новата власт няма да подходи еднозначно и ще направи анализ на предложението и ще прецени ползите от намаляването на ДДС за храните", добави Иванова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase