Снимка: архив, БГНЕС

Най-големите страхове на хората са свързани с невъзможността за плащане на сметките с оглед на това, че сме в енергийна криза. Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева пред БНТ.

Ковачева цитира данни на Евростат, според които 51% от българите изпитват затруднение да плащат сметките си за отопление.

В Закона за енергийната ефективност няма никъде определение кои са енергийно бедни хора. Тоест, ако тръгнем от уязвимите хора, трябва да си дадем сметка, че не знаем колко широк е този кръг от хора. Истината е, че държавата трябва да помогне на всички, както вече бяха взети мерки по отношение на бизнеса, каза омбудсманът.

По думите ѝ това трябва да се случи чрез законодателни промени.
 

Коментари Напиши коментар

48

Виж те

преди 1 месец

И колко са скочили местните данъци и такси в някои общини. Не може данакът на жилище от 52 кв. На повече от 40 години да е толкова, колкото стара панелка от близо 80кв в Младост1 в София. Някой би трябнало да контржлира и това. Кото не им стигат париге, кметът да си отива. Става дума за община Правец

47

българин

преди 1 месец

До: номер 43 (до 42) А ти какво имаш предвид под IT? И аз не се заяждам, само питам.

46

Анонимен

преди 1 месец

До: 45 Извинявай много, но не обиждай пещерните хора! Ние сме много по-зле от тях! Те не са били вързани с тръби към ТЕЦ и не са плащали никакви сметки, защото са ползвали ВЕИ (дървета за огрев от гората) и са имали естествен климатик и хладилник, защото пещерата е именно това - зиме и лете с постоянна температура!Ние да му мислим!