Снимка: БГНЕС

До края на годината не се предвижда поемане на държавен дълг, заявиха от Министерството на финансите. До момента поетият дълг е 3,8 млрд. лв. при лимит от 4,5 млрд. лв.

Още по темата
В проекта на бюджет за догодина също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв.

Новопоетите задължения догодина ще бъдат използвани за рефинансиране на стар дълг, финансиране на дефицита и обезпечаване на директните плащания в селскостопанската политика, уточняват от министерството.

Вчера министър Валери Белчев съобщи, че е планиран дефицит за догодина от 2,9 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Финансовото министерство потвърждава и че ще бъде представен проектобюджет. "Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство", се посочва в съобщението.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че ще внесат искане за мораториум върху поемането на нов държавен дълг до приемането на новия бюджет.

Коментари Напиши коментар

109

А , СЛЕД НОВА ГОДИНА

преди 1 месец

....12-млрд. ЗА ЗДРАВЕТО НА ФИГУРАНТА , КИРЧО И КОКОРЧО .....РОТ ФРОНТ!!!

108

Сатир

преди 1 месец

Милички червенотиквеновчета определени сте за хекатомба на водещите. Честито.

107

пияница мистик

преди 1 месец

Ето така ще се управлява. Бойко им остави пълна хазна, опукаха я за няколко месеца и започнаха да теглят заеми. До тук са 4 милиарда, без да слагам Бойковите мангизи от пълната хазна. И това само за 7 месеца. Представете си какво ще стане за 4 години управление :))) Така се управлява по харвардски и фигурантски. Всъщност така може да управлява и един неук ром от Факултета - теглиш яко заеми, раздаваш пари на пенсионери и държавни служители да не мрънкат. Кой ще ги връща не е твоя грижа.