Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което липсва на българската икономика са частни инвестиции и хора. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Караиванов коментира оценките на S&P за българската икономика.

"Липсват хора. В момента България има най-ниската безработица в историята, защото няма хора. Заетите са намалели през последните 10-12 години с около 600 000 души. Резултатът е по-нисък потенциал на българската икономика и спад. Става дума за намаляване поне с 30-40 млрд. лв. на БВП на година“, каза гостът

„Водещо за българската икономика ще е дали ще имаме достатъчно инвестиции", подчерта Караиванов. "Ще имаме финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, очакват се еврофондове, но ако няма частни инвестиции, които да генерират допълнителна добавена стойност (а те идват, когато има възможност за по-висока възвращаемост, ако няма такива условия, ако не се създадат, ще имаме нов 5-10-годишен латентен период такъв, какъвто вече изживяхме".

Това, което помага на България да управлява добре ефектите от пандемията, поне засега, както и S&P са посочили в своя доклад, е, че има що-годе предвидима и стабилна фискална политика. Държавният дълг се държи на относително ниски нива. Все още България е с едно от най-ниските нива на дълг в ЕС. Бюджетният дефицит също се управлява в рамките на очакваното, каза още гостът. „Имаме все още и натрупани запаси от миналото“, допълни Караиванов.

На въпроса какви са перспективите пред икономиката на България в краткосрочен и средносрочен план той каза, че „има различни прогнози, но въпросът е дали ще имаме нова вълна на здравната криза, въпреки че се очаква последствията да са лесно управляеми“.

"Това стои на дневен ред като голям риск за българската икономика, а също така си имаме доста политически фактори, които формират един доста сериозен политически риск. Дали ще имаме правителство (все още не сме сигурни 100%), каква ще бъде политиката, дали ще имаме стабилност през следващите години“, допълни той.

Гостът посочи още, че „въпреки че рейтинговата агенция е посочила, че едно позитивно нещо ще бъде приемането на еврото в България (защото ние в момента сме във валутния механизъм ERM2), не това е основният фактор, който ще движи икономиката, а влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото това ще помогне за много допълнителни инвестиции“.

Кога България ще може да върви към балансиран бюджет? Какво е влиянието на по-високата инфлация върху българската икономика?  Какво следва, след като централните банки вече няма да могат да убедят никого, че инфлацията е временно явление? Централните банкери ли ще поемат „ударите“ и каква е вината на правителствата на големите икономики? Могат ли централните банки да направят нещо друго, освен да говорят?

Повече вижте във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

56

шопендар

преди 5 месеца

причината е проста.НАРОДА ИЗБИРА СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА В ИНТЕРЕС НА НАРОДА-А ТЕЗИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.СЕ ТРУДЯТ САМО В СОБСТВЕН ИНТЕРЕС,И СЕ ОБРЪЩАТ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА, И НИТО ИКОНОМИКАТА НИ Е ПОСТРОЕНА ВЪРХУ СТАБИЛНИ ОСНОВИ,НИТО КАПИТАЛИСТИТЕ СА НИ УИСТИНСКИ,И Т. Н.

55

Анонимен

преди 5 месеца

Имам доста пари, но усещането че живея в скапана държава не ме напуска. Искам децата ми да живеят на нормално място.

54

Анонимен

преди 5 месеца

И аз си взимам семейството и изчезвам от тук. Просто нищо не става тука. Трябваше отдавна да го направя.