Снимка: БГНЕС

Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък. Това каза служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката "Властта говори! Открито". До края на годината няма да бъде теглен нов дълг.

Още по темата
Той посочи, че дълговият лимит е определен на 4,5 млрд., а дотук са изтеглили 3,8 млрд. Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии, каза министърът.

Според Валери Белчев догодина ще се наложи да се излезе с дългова емисия на международните пазари.

Служебният кабинет предвижда новият бюджет да бъде с дефицит от 2,9%. Не се планира увеличаване на данъци, каза още Валери Белчев. Кабинетът предлага догодина минималната пенсия да бъде 370 лева, но за да не падне доходът на пенсионерите с минимална пенсия, се предвижда добавка от 60 лева от януари до юни.

Според обявеното вече през 2022-а ще има ръст на минималната работна заплата.

"Знаете, че при 650 лева на месец това е крайно недостатъчно, за да може да се издържа едно домакинство. Затова предлагаме увеличение на 710 лева. Политическите партии се обединиха около някаква аналогична цифра - 700 лв. Мислим да предложим малко повече. Смятаме, че това е важно за населението", каза Валери Белчев.

 

Коментари Напиши коментар

11

ашколсун ...

преди 5 месеца

Много е добър това момче! Спаси България, супергерой. Добре, че са тези от Харвард, като супермен дойде и спаси икономиката... Друго си е ученото- евалах , машалах..... Само за заемите какво става с тях, не разбрах къде са в цялата система ?

10

али

преди 5 месеца

Не ми се четеше цялата статия, че много лъжат и ми писна. Само да попитам този излишък остатъка от заемите ли е ? 2 милиарда заеми и още за 5-6 се говори !!! ---Ако не , и имаме излишък за какво бяха тези 2 милиарда и защо се нала да се теглят още 5-6 милиарда...Не съм специалист по икономика, но с моите прости сметки възникнаха тези въпроси за мен ....

9

светнат

преди 5 месеца

До Фют/ За допълнителните разходи, невключени в бюджета.