Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави от цял свят по повод преизбирането му за втори мандат, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен Радев е получил поздравления от президентите - на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Русия Владимир Путин, на Полша Анджей Дуда, на Австрия Александър Ван дер Белен, на Италия Серджо Матарела, на Унгария Янош Адер, на Гърция Катерина Сакеларопулу, на Кипър Никос Анастасиадис, на Марселу Рибелу ди Соза, на Словакия Зузана Чапутова, на Румъния Клаус Йоханис, на Хърватия Зоран Миланович.

Поздравителни писма са изпратили кралят на Йордания Абдула Втори бин ал-Хусейн, емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, султанът на Оман Хайтам бин Тарик Ал-Саид.

Поздравления са били получени също от президентите - на Република Северна Македония Стево Пендаровски, на Азербайджан Илхам Алиев, на Виетнам Нгуен Суан Фук, на Сърбия Александар Вучич, на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, на Йемен Абд Рабу Мансур Хади, на Палестина Махмуд Абас, както и от много други държавни глави, правителствени ръководители и представители на международни организации, които са изпратили писма или са поздравили президента Радев в телефонни разговори.

В поздравителния си адрес президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към държавния глава и българския народ. "Големите предизвикателства, пред които е изправена Европа, изискват единен и устойчив Европейски съюз. Европа се нуждае от силна и дееспособна България", посочва в писмото си германският държавен глава и изразява надежда за последващо развитие на доброто сътрудничество между двете страни в ЕС, в НАТО и в отношенията със съседните държави от Западните Балкани.

В писмото си президентът на Русия Владимир Путин посочва, че убедителната победа на изборите свидетелства за доверието към Румен Радев от страна на българските граждани. Путин изразява надежда, че с работата си българският държавен глава и занапред ще допринася за развитието на конструктивните руско-български взаимоотношения.

"Много високо ценя личното ни сътрудничество, както и взаимното разбиране по отношение на въпроси, важни за нашата част от Европа. Също така знам, че сте искрен и лоялен приятел на Полша", подчертава президентът на Полша Анджей Дуда в поздравителния си адрес до Румен Радев. Анджей Дуда изразява пожелания за благополучие на българския народ и надежда за все така близко сътрудничество, приятелство и взаимно уважение между двете страни.

"Вашето преизбиране ме изпълва с увереност, че отличните взаимоотношения между Австрия и България ще се задълбочават и в бъдеще. Много се радвам, че ще продължим да работим съвместно за тяхното поддържане и разширяване", заявява президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Кралят на Йордания Абдула Втори бин ал-Хусейн изпраща своите сърдечни поздравления по повод преизбирането на Румен Радев за президент, което, по думите му, затвърждава доверието на хората в него и институцията, която представлява. "Очаквам с нетърпение да продължим да работим за развитието на двустранното сътрудничество между Йордания и България, за да служим на общите интереси на нашите страни и народи", заявява още крал Абдула Втори.

В поздравителния си адрес емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани пожелава благополучие на държавния глава и на целия български народ и изразява надежда, че приятелските отношения между двете страни ще продължат да се развиват и засилват.

Президентът на Италия Серджо Матарела изразява надежда в писмото си до Румен Радев за още по-силно укрепване на двустранните отношения между България и Италия чрез увеличаване на интензитета на политическия диалог и на сътрудничеството в икономическо и културно отношение. "Нашите две страни са призвани да работят заедно за развитието на ЕС и НАТО в дух на споделени ценности и подкрепа", посочва още Серджо Матарела.

"Използвам тази добра възможност да потвърдя, че дълбоко ценя сърдечните двустранни отношения, които свързват нашите две приятелски държави, и да изразя благодарност към Вашата работа за укрепването на богатия спектър от контакти помежду ни", пише до българския държавен глава унгарският президент Янош Адер.

В писмото си до Румен Радев президентът Стево Пендаровски уверява, че Република Северна Македония, споделяйки визията за стабилен и проспериращ регион в рамките на обединена Европа, е твърдо решена да развива и насърчава добросъседските отношения и да задълбочава и засилва сътрудничеството между двете страни. "Искам да изразя дълбокото си убеждение, че нашите съседни страни и народи имат много повече общи неща, отколкото неща, които ни разделят", заявява Стево Пендаровски.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поздравява президента Румен Радев и българския народ и изразява надежда, че България и Румъния ще продължат да работят в тясно сътрудничество за развитието на двустранните връзки и за поддържането на сигурността и стабилността в ЕС и региона.

"Вярвам, че ще продължим да обединяваме усилията си за разширяване на приятелските отношения, сътрудничеството и стратегическо партньорство между нашите страни", посочва в поздравлението си президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 5 месеца

Кой избира президент и служебен премиер - военни??? Да не сме във война? Каква е тази военна диктатура? Цял свят ни се смее и чуди. Такова нещо и в Африка няма!

96

ХА, ха, ха

преди 5 месеца

Няколко десетки зелени човечета от различни планети също поздравиха Радев! Никой не ви вярва! Радев е в пълна изолация!

95

Анонимен

преди 5 месеца

До и те така- Те затова и целият свят знае , че за НИЩО НЕ СТАВАШ , щом не си уважаваш нито държавата , нито президента !! Мислиш , че нищо не се знае по света какво става у нас ли - Знае се отлично , виждат , чуват и много внимателно следят , и затова вечно ще си наведн до земята РОБ - беден , нещастен , пр.ст и невеж , да не говорим , че си МНООООГО ДАЛЕЧ от " нормален Българин " , щом за 30г. си си превърнал държавата .... , докато другите се мъчат да правят империи ти ще им миеш кенефите !