Снимка: БГНЕС

След проверка служебният министър на икономиката Даниела Везиева ще поиска оставки в Съвета на директорите на ДКК. Това се случва след решението за освобождаването от длъжност на изпълнителния директор Ваня Караганева.

Везиева заяви пред БНТ, че е проведено нерегламентирано заседание на трима членове на Съвета на директорите, което противоречи на всички правни норми и вътрешни правила, защото не е било обявено предварително, не са уведомени всички членове, не са били посочени дата и час, както и дневен ред.

Проверката ще е по документи, колегите ми в момента са я поискали, очакват я в днешния ден и до два дни ще излезем със становище по изнесените информационни данни, каза служебният министър.

Тя заяви, че между министерството и ДКК няма комуникация на необходимото ниво и че явно се опитват да запазят стария модел на управление.

Министърът каза, че не може да отговори защо е взето решението за освобождаване на изпълнителния директор.

"Това, което знам е, че тя е видяла някакви рамкови споразумения, които според нея не са достатъчно пълни, ясни и конкретни и иска да промени рамковото споразумение за юридическите услуги. Такъв акт обаче от нейна страна не е подписван, това е само на фаза анализ и проверка от финансовите контрольори. Защо обаче тази информация е изнесена по този начин аз не мога да отговоря, но такъв акт на изпълнителния директор няма за сключени договори и последици от тях. Заради всичко това, което те са изнесли и то по този начин некоректен, нелоялен, непрозрачен, след проверката ще искам оставката на тримата членове на Съвета на директорите", каза още Везиева.

Във връзка с изявлението на министъра от ДКК заявиха, че продължават да смятат, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитен интересът на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК.

Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай, посочват от ДКК.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase