Снимка: Pixabay

Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години. Това стана ясно от представянето на проект застаряването на работната сила и как отделните поколения да работят по-добре заедно. Той бе представен от Цветан Спасов, главен директор на дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП на пресконференция в Българска стопанска камара, предаде БГНЕС.

"Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара на труда, те са били замествани от 120 други на пазара на труда. През 2021 г. излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от само 64 души. Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда и ако не се вземат мерки, допълнително ще усложни и ще постави на дневен ред теми, които много трудно ще бъдат решени от което и да било поколение", алармира Спасов.

Експертът каза, че не трябва да се приема застаряването на населението като отрицателна тенденция, а като скрит човешки ресурс, който се налага да бъде стимулиран и използван при настоящите условия. По думите му е важно да се намери подходящият подход при решаването на тази задача.

Той изтъкна още, че при по-възрастните хора липсват част от съвременните умения, които са необходими за работната сила, като например дигиталните умения.

Изграждането на дигитални умения в младото и възрастното население остават приоритетна задача. В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за създаване на базови и надбазови дигитални умения. За това Спасов се надява населението над 60-годишна възраст да се включи в създаването на такива умения.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов от своя страна допълни, че все повече нараства възрастта на хората, които искат да работят, което има не само житейски, но и икономически и социален ефект.

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 1 месец

Изградете си добра диета, правете разходки с куче и спортни упражнения от книга вкъщи, постоянно учете нови неща, поне веднъж месечно давайте нещо на по-нуждаещи се от вас, правете си добра почивка, поне веднъж седмично казвайте молитва, така шанса да живеете до 90-100 се вдига значително.

80

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 61Ама те до 30г не са завършили следване, изживяват се още като тийнейджъри и една добра част живеят с мама и тате, които им плащат сметкита. Та от 30 до 40-45г не остава много като независим трудоспособен човек.

79

То па едни дигитални

преди 1 месец

умения... Да си изтеглиш безплатно некой филм, да дремеш цел ден у фейсо, пардон, у тик-токо, в най-добрия случай да хакнеш профила на гаджето на съседа... Ама като огладнее, вика баба си да му пържи яйца.