Снимка: БГНЕС

От 25 декември тази година минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а максималният й размер се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. Това припомнят от МТСП.

Решението за увеличението е на 46-то Народно събрание.

От същата дата тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане ще се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто. За да има равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември 2021 г. пенсии.

Промените са трайно регламентирани в Кодекса за социално осигуряване чрез направената актуализация в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 г. е гарантирано. Кодексът за социално осигуряване регламентира, че в случай, че бюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО) не бъде приет от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните приходи се събират и осигурителните разходи се извършват съобразно действащите нормативни актове.

Това гарантира изплащането на всички пенсии и други социално осигурителни плащания в определените размери, независимо че бюджетът на ДОО за съответната година не е приет. В този случай за издръжка на органите на Националния осигурителен институт се разходва месечно до една дванадесета част от разходите, предвидени в бюджета за предходната година, уточняват още от социалното министерство.

 

Коментари Напиши коментар

70

Бебчо

преди 1 месец

Аз кога ше живея добре? Защо някои хора искат да съм изравнен със земята ?

69

Кел-файда...

преди 1 месец

.....храните се вдигат с 20-30%....парното с 50%.......ШЕ ГЛЕДАМЕ ПАК , СЕИРИ..!

68

П.К. инк.

преди 1 месец

Моля, изразявайте се точно. Че пенсиите сигурно се преизчисляват - това разбрахме. Но кажете достоверно какво става след преизчисляването: получаваните от хората новите пари повече ли ли са от преди, или по-малко? И, което е също много важно - тези суми преодоляват ли вихрещата се по всички сектори непрекъсната инфлация? Моля за точен и публичен отговор.