Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че явно "Екология" е сферата с най-много проблеми.

Преговорите за коалиционни приоритети по темата днес започнаха с най-малката парламентарна група към най-голямата, като по повечето теми беше постигнат консенсус, предаде БГНЕС.

Отбелязано беше, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници.

Според Петков кражбите са тройно по-големи от реалната стойност на резултатите и това показва, че пари ще има и за решаване на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия. Именно това са приоритетните области, както и наказателните процедури и новите технологии във връзка с въглеродните емисии.

Според Петков, биоразнообразието е огромен ресурс за България, който още можем да опазим. "Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната дюна ли е и подобни", каза той. Петков предложи да се започне с малки стъпки, като премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.

Политиките бяха представени от Борислав Сандов от ДБ. Според него темата за околна среда е пренебрегвана в България, докато е основна в политическия световен ред. Той подчерта значението на срещата в Глазгоу за глобалните политики за климата. Сандов напомни, че климатичните политики са хоризонтални и засягат различни сектори и подкрепи идеята за създаване на позиция на вицепремиер по темата.

По отношение на националните политики за околна среда Сандов подчерта връзката им с човешкото здраве. Той напомни, че държавата има лошо изпълнение - около 15 наказателни процедури само в сектор "околна среда" и с 4 съдебни дела срещу България в Съда на ЕС по тях. Той обобщи, че успешните кампании са най-вече от гражданските инициативи, докато институциите печелят санкции.

По отношение на водата Грети Стефанова повтори нуждата от достъп до питейна вода за гражданите. Като бърза мярка до края на годината тя настоя за преглед на състоянието на язовирите.

Тома Белев говори за нужни мерки за превантивна дейност и биоразнообразие. Има огромен превантивен контрол за одобряване на един проект, но няма контрол впоследствие на изпълнението му.

Силвия Бакърджиева подчерта, че споделят голяма част от предложенията на Демократична България. Наказателните процедури вече са 16 и тежки, като не могат да бъдат разрешени краткосрочно. Тя смятат, че транспонираното европейско законодателство е добро. Проблемът е в недоброто прилагане и разходването на наличните средства без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase