Снимка: БГНЕС

Спешни мерки за справяне с Covid пандемията и мащабна реформа в здравната система, с която да бъдат премахнати дисбалансите, а пациентите да не бъдат карани да доплащат - около тези позиции се обединиха четирите формации, които излагат приоритетите си в сектор здравеопазване, като част от преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

Още по темата
Повече от пет часа и половина продължи дискусията в сектор "Здравеопазване" - част от преговорите по изготвяне на управленска програма на бъдещия коалиционен кабинет.

Експертните екипи на политическите формации, преговарящи за здравните приоритети на бъдещото коалиционно управление, се договориха за ускорено създаване на електронно досие на пациентите. И още – през юни догодина да се въведе пилотно в една болница финансиране на лечението на т.нар. диагностично свързани групи.

Участниците в дискусията одобряват постепенно да се премахнат настоящите клинични пътеки.

На фона на това БСП и "Демократична България" влязоха в сблъсък дали лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. За това настоява левицата, предаде БНР.

В проекта на бъдещата управленска програма е записано, че ще бъдат направени анализи за най-добрия модел на здравно осигуряване и как да се премахне доплащането.

От "Има такъв народ" препоръчаха създаването на специализирани болници за лечение на Covid, които да се задействат при нова вълна. Според тях е необходим и кризисен щаб, но съставен от инфекционисти и епидемиолози, за овладяване на кризата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase