Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Годеници оцеляват като по чудо в ужасяващата катастрофа с македонския автобус, в който загинаха 45 души. Заради късният час повечето от пътниците са били заспали.

Лулезим Сюлеймани и годеницата му Медин са от две села в района на Куманово. Двойката била на задната седалка. Медин спи, но за щастие Лулезим е буден, когато се случва най-лошото.

Още по темата

Пред телевизия "Алсат" той разказва как е осъзнал какво се случва и е успял да счупи страничния прозорец с аварийния чук. След това той издърпал Медин, която е с два счупени крака и не е можела да ходи.

"Докато автобусът вървеше , той се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар, имаше много дим. Тогава автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят като във филми на ужасите ", разказва той. "Извадих годеницата си и още петима души."

Двамата станали свидетели как автобусът изгаря напълно. Сега те са настанени в "Пирогов".

"Не знам, спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Лулезим счупи стъклото и не знам как се измъкнах. Когато видях, че е отворено стъклото зад главата ми, скочих бързо. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спахме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", спомня си Медина.

Друг оцелял в катастрофата е Орхан Алити. Заедно с Лулезим, той чупи задното стъкло и помага на другите шестима души да спасят живота си.

Малко след фаталния инцидент Орхан се обажда на съпругата си в Белгия.

"Той съобщи, че автобусът се е запалил, докато самият той с голяма трудност е успял да счупи задните стъкла на автобуса и да излезе оттам", разказва брат му Самет Алити пред Tetova1.

След като скача на земята, Орхан чупи единия си крак. В автобуса все още е синът му, Висар. Той започва да му крещи: "Скочи, Висар, скочи." За жалост обаче момчето изчезва в пламъците.

Сега състоянието на Орхан е стабилно. Той все още не знае, че Висар е сред жертвите.

Разказът на Орхан разкрива и още един интересен детайл - в момента, когато е излязъл от горящия автобус, за малко не бил пометен от преминаваща по магистралата кола, която не спряла, въпреки очевидната трагедия, разиграваща се в този миг.   

В трагедията оцелява и 16-годишната Зулейха. Баща й Аднан Яшаровски разказва пред BBC, че дъщеря му се е обадила да му съобщи, че е оцеляла след зверската катастрофа. Сега той е в София за да я посети в болницата.

"Тя плачеше. Ръцете й бяха изгорени, но иначе добре", каза той пред болницата. "Не каза много, плачеше и беше в шок."

Коментари Напиши коментар

136

Блага

преди 6 месеца

Много пъти казаха ,че е нямало спирачен път. Повече от ясно е че шофьора е заспал, иначе би натиснал спирачката, та това е първото нещо което би направил един шофьор ако е буден да намали скороста и овладее автобуса. Той изобщо не е реагирал.Ами в Турция на бензиностанцията на която са спирали да заредят има камери. Да ги изискат ще се види и със сигурност ще се докаже ,че е имало качено много гориво в автобуса.Жалко за всички загинали.Бог да ги прости!

135

Minuva42

преди 6 месеца

до тук двама, които са спасили по 6 души от общо 7 души спасени...

134

Кон

преди 6 месеца

Премиерът трябва да уволни чиновници от АПИ, ако не друг, то шефа и. И, разбире се, да ги даде на прокуратурата. Докато не изгоним ГП, няма да има справедливост, то е явно.